Chrome OS - Mye ull og lite sau?

Google har med Chrome OS klart å fange oppmerksomheten til hele fagpressen mens jeg har vært på ferie. Bortsett fra avsenderens posisjon i markedet er det ikke tydelig hvorfor dette fortjener så mye spalteplass. Google skriver selv at det er en liten utgave av Linux som starter deres nettleser, og deretter oppfører maskinen seg sannsynligvis temmelig likt en vanlig klient. Det minner i stor grad om diskusjonen rundt tynne klienter som dukker opp ca. hvert tredje år, selv om Chrome krever så mye minne at det neppe blir særlig "tynt".

Alt på nettet?
Jeg har de siste månedene reist rundt i Asia og Australia og sett et forbausende antall netbooker. Dessverre nesten utelukkende med Windows XP, men noe annet var egentlig ikke å forvente. Disse maskinene har vært flittig i bruk på busser, fly, i parker og spisesteder. Mange av disse har lett etter åpen eller betalt tilgang til internett for å sjekke epost og skrive twitter meldinger om hvor mye sukker man har puttet i kaffen, ting Chrome OS sikkert kan løse svært godt.

Men minst like ofte ble de dratt frem på steder hvor man ikke har tilgang til internett. Spesielt er det mange som liker å se filmer når de sitter på bussen, lagre og tagge alle bildene de har tatt i løpet av dagen eller dra frem PDFer med kvitteringer når en grensevakt ikke er overbevist om reiseplanene.

Videre utbygging vil selvfølgelig redusere antall steder hvor man ikke har tilgang til epost eller twitter, men det er fortsatt lenge igjen til vi kan streame video en regnværskveld mens vi er på båt- eller hytteferie. Dette er på ingen måte en showstopper for Chrome OS, men det spørs om målgruppen som så langt har kastet seg over netbooks ser fordelene med en redusert maskin. Eller hvorfor man skal begrense seg til en nettleser når man likevel ønsker plass til å ta med seg et par filmer.

Transaksjoner og synkronisering
Et annet problem som Google må hanskes med, og alle andre applikasjonsutviklere hvis dette skal bli en suksess, er muligheten for å kjøre webapplikasjoner uten tilgang til nettet. I seg selv er ikke dette vanskelig, man må primært ha en proxy i nettleseren som kan mellomlagre informasjonen til neste gang man er koblet opp. Problemene oppstår når flere brukere redigerer samme informasjon i offline-modus. Altså slik tradisjonelle pakker som OpenOffice.org og MS Office fungerer, hvor utvekslingen av dokumenter primært skjer gjennom epost eller filtjenere.

Mange webapplikasjoner, eksempelvis SugarCRM, har hatt suksess fordi de jobber mot en sentral database og dermed unngår synkronisering. Disse programmene løser ikke problemet med transaksjoner direkte, i bestefall får man en feilmelding hvis man overskriver endringene en annen bruker har gjort i mellomtiden, men de reduserer problemet ved å oppdatere ofte. Google Docs har tatt dette et steg lenger med AJAX, hvor man får endringene nesten umiddelbart. Denne funksjonaliteten har sjarmert mange, men det vil ikke fungere i offline-modus.

Transaksjoner og synkronisering er et problem som AJAX utviklere tradisjonelt ikke har måttet hanskes med. Man bør ikke undervurdere dette hinderet som kan få mange potensielle utviklere til å falle av lasset. Google kan hjelpe dette langt på vei ved å utvikle biblioteker som gjemmer en del av problematikken bak en god API, men det er uansett et krevende problem som det så langt ikke finnes en generell løsning for.

Lite splittelse
En ting er sikkert, dette vil ikke påvirke markedsandelen til Linux. På skrivebordet er den forsvinnende liten uansett, og på server siden vil dette sannsynligvis øke etterspørselen. Enkelte distribusjoner, som Moblin og xPUD, blir kanskje fanget i kryssilden, men det vil generelt få mindre konsekvenser for Linux enn det gjør for Windows og Mac OS X.

Hvis du bor sentralt i en av Norges byer vil Chrome OS, slik det hittil har blitt presentert, i kombinasjon med et generøst mobilabonnement sikkert være et greit verktøy. Men Google har fortsatt til gode å løfte nok på sløret til å overbevise. Listen med partnere er lang, men hvem vil vel ikke være i en slik pressemelding. Uansett kan dette så tvil om hva fremtiden bringer, og dermed skape usikkerhet om det er verdt å investere i alle produktene som Microsoft vil lansere i løpet av høsten.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Alt på nettet?
Selv om jeg ikke tilhører gruppen som legger "alt på nett" er dette en trend som vil fortsette. Jeg tror ikke at "Chrome OS" blir et rent interface til nettlagret innhold. Men kommunikasjonsformene har endret seg, og det er vanlig for mange å kommunisere via mange kanaler (inkludert deling av innhold) og via en kombo av mobil og pc/netbook.

Måten dette håndteres på er fortsatt ikke fullt utviklet, og en støter på utfordringer mht hvordan dette samles for den enkelte bruker når en kommuniserer med de samme personene via flere løsninger. (Twitter, Facebook, SMS, MobileME, Messenger osv).

Her støter en på begrensninger fordi aktørene "i nettskyen" ikke samarbeider godt nok, og det gir noen begrensninger innenfor rammen av en nettleser. Dette er etter min oppfatning en av årsakene til at Chrome OS vil komme til sin rett.

De flytter ut av nettleseren og ned på skrivebordet vårt hvor det er større rom for å organisere kommunikasjonskanalene slik at de henger sammen. På mobilsiden er Palm PRE og HTC Sense eksempler som kan illustrere hvordan kommunikasjonen organiseres i fremtiden.

Jeg regner med at Chrome OS vil ha en mer utvidet versjon av dette.

Gnome og KDE arbeider også med slike saker, og de søker jo også å bedre samarbeidet dem imellom.

Transaksjoner og synkronisering
For private brukere mister MSoffice og OpenOffice sin betydning. Misforstå meg rett - de vil fortsatt være viktig for mange, men det skyldes at vi fortsatt er unødig innelåst i "A4" dvs mange tenker fortsatt på elektronisk informasjon som en digital utgave av hånd/maskinskrevne dokumenter. Officesuitene begynner å nærme seg skjebnen til skrivemaskinen selv om det vil ta lang tid før de forsvinner. Da mener jeg i den formen de eksisterer nå.

Jeg tror ikke at vi kommer til å se et Chrome OS som ikke dekker offline og som ikke har applikasjoner/funksjonalitet for offline håndtering.

Lite splittelse
Jeg ser ikke noen grunn til engstelse. Både Gnome og KDE jobber med de samme problemstillingene og i mitt DE (KDE 4.3) begynner konturene av "social desktop" å blir smått synlig.

Android ser ikke ut til å bli så låst til Google som jeg fryktet ettersom det er 3 versjoner med varierende grad av tilkning. Tilbakemeldingene ser ut til å være meget positive, og om Android blir den sukssessen jeg tror det blir, vil dette øke sannsynligheten for at Chrome OS slår igjennom - smitteeffekt. Google's kred vil hjelpe til, og det er et gode for Linux.

Både Gnome og KDE vil greit tilpasse seg den nye virkeligheten, og på endel områder vil de være førende. Da er OSX litt værre stilt, mens Microsoft har et stort problem. Jeg ser ikke noe i Windows 7 som legger til rette for de nye kommunikasjonsformene.

Det vil være usedvanlig tåpelig å undervurdere Microsoft, men:

Ser på Windows 7 som en viktig forbedring av XP/Vista, men det er ikke en tilpasning til de muligheter som materialiserer seg i tiden fremover. Det er en ny utgave av et foreldet konsept.

At de ikke har endret konseptet gir åpninger for Linux fordi Gnome/KDE enklere vil kunne omstille seg enhver trend/utvikling. Det vil Microsoft i økende grad få problemer med. De er alt for tunge i sessen og makter ikke å omstille seg uten at det skader forretningsmodellen deres.

På grunn av at måten PC brukes på har endret seg, har bindingene mellom OS/Officepack/server som Microsoft baserer seg på mistet mye av sin betydning. Lock-in mekanismene har blitt et dårligere verktøy for Microsoft, og deres brukere vil i økende grad føle seg utestengt fra de muligheter som ligger utenfor bindingene.

Dette vil eskalere inntil Microsoft tilpasser seg, og da vil de bare møte enda flere utfordringer.

Det er helt andre aktører som styrer trendene, og Chrome OS vil bare forsterke dette.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer