Google Chrome OS

Google har i dag vist den første demoen av Google OS og som de fleste hadde regnet med er det hele meget internettsentrisk. Mer nøyaktig: Google OS er HELT internettsentrert.

Kildekoden ble sluppet i dag, men lansering av operativsystemet vil først skje på slutten av 2010 for å ha maskiner klar for salg innen gavesesongen starter.

Alle applikasjoner kjøres på servere og åpnes i faner øverst slik vi kjenner fra Opera og Firefox. En kan minimalisere applikasjoner, og alle minimaliserte applikasjoner vises som en rekke faner nederst i vinduet.

Det er 2 typer applikasjoner; "Vanlige" som Google Docs og Gmail, og en form for "applets/widgets/plasmoids" som tar mindre plass.

Alt innhold lagres på nett, men en kan (selvsagt) plugge inn kamera osv for å hente innhold/filer.

Det vil ikke være støtte for klassiske harddisker, men for SSD kort/disker.

Google satser mot OEM's, blant annet for å standardisere på hardware og ikke minst redusere oppstartstiden.

Skal en tillate seg å spå om framtiden vil Windows 7, Moblin og alle netbookorienterte skrivebordsmiljø få meget hard konkurranse fra Chrome OS.

Kildekoden er åpen: Chromium.org

Videoer og mer informasjon finnes samme sted.

Skjermskudd:

529455

529468

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

haakon40

har ikke vært borti dette med linux før, bare windows og er virkelig sugen på å teste ut google chrome OS nå!
Er det mulig og kjøre begge operativsystemene på samme pc?, har en skolepc og bruker denne i regi av skole, men hjemme blir det bare surfing av internett, skjekke mail, chatte litt så da øsnker jeg meg ett veldig lett og raskt operativsystem til dette.
Så da ønsker jeg Windows på skolen, og chrome hjemme.. Er det noe mulighet for dette, og velge system under oppstarten?
Eller må jeg fjerne windows og bare kjøre chrome eller hvordan virker dette?

Macpett

Jeg synes at problemet med denne er at det bare kan kjøres på SSD-disker.

Macpett.

haakon40

SSD er jo solide state drive. Har man HDD er det ikke bare å bruke en minestick eller bare minnepenn?, vil ikke denne virke påsamme måte som en SSD?

ak

@haakon40: Du kan dual-boote, og de fleste installasjonsprogrammer for Linux kan selv redusere Windows partisjonen din for å lage plass. Men det er bedre om du har en ledig partisjon fra før.

Ikke start med Chromium, det er en test versjon og har forsåvidt lite med vanlig Linux å gjøre. Prøv heller en av de etablerte distribusjonene, dvs. *buntu, suse, fedora, mandriva

haakon40

tusen takk for bra forklart svar!
Har sett litt på OS gOS, virker likt det som mange tror google chrome kommet til å bli!

Men det med dual boot, hvordan gjør man det, har du en link guide kanskje?

ak

Dualbooting ordnes når du installerer, det er bare et knøttlite program (som regel heter det GRUB) som fungerer som en oppstartsmeny.

Prøv en LiveCD eller LiveDVD først :)

haakon40

Ok, skal prøve meg litt fram. Snakke med en lærer om jeg kan få en bærbar pc som jeg kan teste linux på osv. (han er linux frelst så han er nok med på det)

Ellers takk for svar.

terjejh

Jeg satt med to førsteinntrykk etter å kikket litt på annonseringen av Chrome/Chromium OS:

1) Dette minte meg om noe jeg hadde hørt 10 år tilbake i tid. Fra Sun/Scott McNealys og tildels Oracle/Larry Ellisons tidlige vyer om nettklienter (NC) billigbokser basert på JavaOS. Tankene var innovative, men markedet og teknologien var ikke modne nok den gangen. Det ble vel med noen spede forsøk, som ikke ble noe særlig billigere (JavaStation, SunRay o.l).

2) Dette synes å passe inn som surfe/kiosk og TV/Internett-bokser, eksterne eller innebygde. De kan bli enkle nok i bruk som "Internett-tunere" og kan bidra til å få fart på integreringen av TV mot Internett, kanskje tom. kunne manøvreres fra vanlig fjernstyring(?)

Internetnews.com skriver at tidlige reaksjoner fra Linux Foundation (LF) og Linux distro-leverandører er blandede, men alle vil la Google få sjansen og uttrykker en vente-og-se holding. Spredninseffekten for Linux kan være positiv vs MS Windows. LF er skuffet over at Google hittil har kjørt løpet alene uten å ha invitert Linux fellesskapet tidligere. De mener Intel med Moblin gjorde det rette og overlot ansvaret til LF, og ser ikke bort fra at Google kan komme inn på samme sporet. http://www.internetnews.com/dev-news/article.php/10792_3828861_1

Spørsmålet er om den typiske bruker av Chrome OS vil tenke (vite noe om) Linux i det hele tatt. Samtidig kan Chrome OS (som Moblin) være innovativt mht. forenkling (eller fordumming om man vil) av Linux bruk. Men hvis det som utvikles for Chrome OS (uten X Windows) blir spesielt og ikke kan kjøres eller utnyttes på andre Linux OS, nettlesere eller maskinvare, kommer det ikke Linux-fellesskapet ellers tilgode.

Red Hat som ikke har engasjert seg i netbook sammenheng, er kanskje mindre skeptisk enn Canonical/Ubuntu og Novell/openSUSEs Joe Brockmeier.

Brockmeier skriver i Linux Magazine at Chrome OS, antagelig like lite som netbooks, neppe vil bli noe for kraftbrukere annet enn som backupmaskin eller et redskap på farta. Slike brukere krever flere applikasjoner, verktøy og oppgaver samtidig på skrivebordet og vil ikke bli fornøyd med en-tab-om gangen med Chrome nettleseren som skrivebord. Lignende har vært sagt før om å kjøre statisk-lignende applikasjoner i nettleseren (før Ajax), sammenlignet med dynamiske applikasjoner i remote desktop som via NX tynnklienter.

Brockmeier drar også en sammenligning med Microsoft som har bundet nettleseren til Windows for å beholde skrivebordsmarkedet. Google synes nå å bruke Linux-kjerna for å understøtte sin egen Chrome nettleser som en bedre plattform. Han roste imidlertid Google for brukbar spesifikasjon for OSbygging, selv om hans første forsøk ikke resulterte i annet enn et fullskjerms "Chrome" bilde. http://www.linux-mag.com/cache/7620/1.html

shitwolf

Sjekk ut noen av de minimalistiske linux-distroene, slax, dsl, tinycore e.l.

De er superkjappe, og fungerer knall til surfing, chatting o.l.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer