Rosegarden - månedens prosjekt på SourceForge

Det er litt tregt med nyheter nå rett før jul, men antageligvis kommer diverse prosjekter til å lansere julegaver for sine tilhengere, så det kan lønne seg å titte litt rundt på kvelden 1. juledag. Et prosjekt som ikke har blitt nevnt så ofte når lyd har vært diskutert er Rosegarden, som er valgt til månedens prosjekt på SourceForge. Intervjuet er også litt interessant, legg merke til at kun en av utviklerne regner seg selv som musiker.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

sturla

Jeg har aldri fått dette programmet til å fungere. Men jeg har heller ikke brukt veldig mye tid på det. Jeg har holdt meg til Ardour, som jeg har hatt relativt gode erfaringer med. Både Ardour og Rosegarden bruker JACK. I distribusjoner som 64Studio, Studio to go og Demudi og Remudi, får du i tillegg et system som er optimalisert for lyd. Å kjøre disse applikasjonene direkte under en "vanlig" Linux distro vil jeg vel kanskje ikke anbefale. Men under 64Studio viser i allefall Ardour at GNU/Linux virkelig også kan brukes på dette området. Plattformen vår egner seg slik sett nok bedre til dette enn f.eks. Windows. Tenker spesielt på dette med stabilitet og at du kan skreddersy systemet.

Når dette er sagt er det nok slik at jeg dessverre må si at dette er programvare hvor fri og åpen kildekode taper for lukket og proprietær kildekode. Det å utvikle slik programvare er ekstremt ressurskrevende. Det holder ikke bare å kunne kode. Du må kunne musikk og lyd teknikk også. De store på dette området som f.eks. Steinberg, Cakewalk og ikke minst Protools, har store ressurser å trekke på. Ikke bare av programmerere.

Du skal nok derfor være en aldri så liten idealist skal du benytte deg av programmer som Ardour og Rosegarden. Men gledelig er det uansett at også Linux har muligheten. Jeg har allikevel et ønske om at de store også snart begynner å se mulighetene som ligger her. Cakewalk sonar under Linux hadde nok havnet under juletreet er jeg redd.

MrKane

Jeg ser at det mangler norsk oversettelse på Rosegarden. Så om det er noen musikk/open sourceere som har lyst til å gjøre en jobb :-)

Ett av barna mine har begynt å spille litt så det spørs om jeg ikke må innstalere noe slikt snart, men jeg er ikke inne i musikker sjangeren så en oversettelese er nok ikke for meg.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer