Linux1.no tre år

Bare en liten notis. Tre år... tiden flyr :) Jeg er ikke sikker på om Linux har blitt mer utbredt i den tid, men det skjer ting hele tiden, og jeg har stor tro på at året som kommer har mye bra på lager for oss som liker fri programvare.

Vi planlegger noen store oppgraderinger i midten av August eller begynnelsen av September og håper å kunne tilby noe som er litt nytt og friskt etter dette. Praktisk talt all kode skal byttes ut i det vi går over til Drupal 5.2 og phpBB 3.x. Tidligere har jeg vegret meg veldig mye mot å endre kode i forumet fordi det stadig kom tidkrevende oppdateringer. I den nye versjonen skal vi satse litt tyngre på å gjøre det vi har lyst til og tilpasse koden etter deres forslag og behov.

Nesten litt synd dette skjer nå, for jeg tror at oppgraderingen til 4.7.7 i forrige uke førte til at en irriterende bug (innlogging ikke fungerer før du sletter cookies) forsvant. Men denne feilen har aldri vist seg i 5.x, så det bør ikke være noe tap.

Mesteparten av koden med tilpasninger har blitt skrevet, og scriptene som skal konvertere systemet ble testet denne helgen uten at jeg fant alt for mange feil.

Jeg skal også ut i ny jobb i midten av September. Det betyr 9 timers arbeidsdag fremfor det relativt instensive studielivet jeg har hatt de siste 6 årene. Mer om det ved en passende anledning.

Til slutt ønsker jeg å takke alle som bidrar og håper dere fortsetter med det :)

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Fatman

Må nesten benytte sjansen til å gratulerer deg, og oss brukerne, med et veldig godt og ikke minst hjelpsomt forum.
"Don't mistake lack of talent for genious"

tactus

Som i kommentaren over, må jeg også gratulere. Tre år er en bra milepæl for sider som drives i stor grad på frivillig basis. Oss påheng i forumet og ellers kan jo gå og komme når vi vil, men for de av dere som jobber i kulissene blir siden fort mer arbeid enn tidsfordriv og hygge. Gratulere med den gode utviklingen siden har hatt så langt.

Finnes det forresten noe data på besøksstatistikk i årene som har gått?

ak

Takk takk.

For 2004-2005 må jeg eventuelt grave litt, men hvis du går fra 15. november 2005 til midten av mai i år kan du trekke en nesten rett linje fra 800 unike besøkende om dagen til 1600. Akkurat nå har det slumpet ned på 1200 igjen, sannsynligvis på grunn av sommerferien. Den gjennomsnittlige bruker ser på 3 til 4 sider per besøk, noe som har holdt seg jevnt hele tiden.

Disse tallene er fra Google Analytics og inkluderer ikke roboter og annet, ca. halvparten av hva serveren ser. Tidligere har jeg regnet meg frem til at de reelle tallene er ca 15% høyere fordi noen brukere blokkerer Google Analytics, vet ikke om det fortsatt er gyldig.

morphir

Jeg vil gratulere med en kjempeflott side og et engasjert nettsamfunn for linux brukere her i Norge.

Hvis jeg skal komme med ønsker måtte det være å dump phpbb :/ Og heller satse på drupals innebygde forum. blir lettere for oss brukere og administrator. Grunnen til dette er først å fremst at forum innlegg blir integrert med drupals tracker(min konto->brukerens innhold).

Samtidig vegrer jeg meg litt for å gjøre de store bidragene, slik som anmeldelser, how-to's etc. pågrunn av opphavsrett. Jeg hadde foretrukket Creative Commons 2: Share alike som er grafikk og text sitt svar på GPL.

ak

Drupal sin forum funksjonalitet er dessverre ganske primitiv, spesielt sammenlignet med phpBB 3 og funksjonaliteten for moderatorer. Ikke at Linux1 blir moderert, alle oppfører seg så pent her uansett, men på Mac1 har dette blitt et stort problem. Drupal blir brukbart hvis man drar inn et halvt tonn med moduler og setter disse opp riktig, men da får man et ganske tregt system (fleksibiliteten koster enormt med databaseoppslag) og det blir mer krevende å vedlikeholde systemet.

En del av de tilpasningene jeg har gjort er også langt vanskeligere å få til i Drupal enn i phpBB 3.x. Det inkluderer en mer helhetlig profil, slik at du får med tracker biten også.

Vi er i tenkeboksen angående dette med opphavsrett. Jeg vet ikke hva konklusjonen blir, men jeg ser ihvertfall på muligheten for at innholdet skal være eksklusivt Linux1 sitt i to uker og så gå under Creative Commons. Dette for å unngå sider som speiler nyhetene i sin helhet. Hvis det er noe redaksjonelt materiale du ønsker å gjengi så er det bare å spørre, jeg har sagt ja på de fire forespørslene jeg har fått.

morphir

jeg er selv drupal utvikler. Og jeg vet at mange sier "drupal sitt forum er for primitivt". Men hva er det du vil ha? Drupal sitt forum blir bedre i D6. Men hvis det er noen helt spesielle funkskjoner du ikke kan leve uten i PHPbb, kan vi jo se på å laget de i drupals forum.

Du har og en gruppe http://groups.drupal.org/drubb som jobber med dette. Kom med et innlegg det ;)

ak

Var jeg ikke klar over, hva er brukernavnet ditt på Drupal.org og hva jobber du med?

Jeg har hengt på druBB gruppen ganske lenge (arkepp@drupal.org), men jeg holder stort sett kjeft der (noen unntak) fordi jeg ikke tror at Drupal er egnet til å drive forum med mye trafikk. Ihvertfall ikke de løsningene jeg har sett, som består av mellom 6 og 20 individuelle moduler. Modularitet er vel og bra, men det betyr ofte at du må bruke flere tabeller og kostbare JOINs når du egentlig burde lagt informasjonen i en utvidet tabell. Hvis du går på Drupal.org ved 22 tiden (kl 16 i USA) så merker du ofte dette problemet. Faktisk er hele siden nede igjen nå (prøv å logge inn, forsiden er cachet) fordi DB serveren har tatt kvelden.

Jeg gikk gjennom alle de store forum-pakkene på nytt før jeg bestemte meg å fortsette med phpBB. Hvis Drupal 6.x får en god modul for forum så vil den selvfølgelig bli vurdert i neste runde, men det er ikke en grunn til å la være å oppgradere phpBB nå.

morphir

mitt brukernavn er morphir :)

Joins er kostbare og bør brukes med omhu. Nå er jeg ikke noen DB person - siden jeg bare lager relativt simple moduler(node og fapi). Jeg skal jobbe mer med databaser denne høsten.

Men slik du illustrerer kan neppe være noen god løsning. En mashups av mange moduler fører jo til bloat(joins og unødvending mye php kode + menu callbacks). Så jeg snakker ikke om en 'forum pakke', men _en solid modul_, som du kan bygge på etter behov. Noe med views og kanskje cck...jeg vet ikke. Jeg har ikke satt meg inn i problemstillingen. Poenget mitt er at forum modulen ser ganske kjedelig ut. Mens admins forventer et mer phpbb look and feel. Dette er ikke noe problem. Jeg har selv laget det. Nå skal det og sies jeg har aldri vært admin i phpbb forum før, så hva som finnes på admin delen der vet jeg ikke.

Når det gjelder drupal og skalerbarhet, så jobbes det hardt med å få drupal til å skalere. Men jeg tviler sterkt på at du kan sammenligne drupal.org med linux1.no? Drupal utviklerne og infrastruktur folka trenger litt tid på å tilpasse drupal mot slike brukertall og aktivitet som drupal.org har i dag. Til syvende og sist ender denne kunnskapen og koden opp på drupal.org og drupal kjerne. Lær mer om problemet her

Det jeg mener å si er at drupal går nå fra å være ungdom til å bli voksen. Og sliter litt med voksesmerter. Der drupal har gått fra og være et bra rammeverk for nettsamfunn, til å bli enterprise ready. Men vi er ikke der enda. Drupal har mange likheter med linux faktisk, men det er et innlegg for en annen gang ;)

ak

Ok, søkefunksjonen må ha vært tullete mens innloggingen også var nede, jeg prøvde nemlig å søke på brukernavnet ditt før jeg spurte.

Det er riktig at Linux1.no er smått i forhold til Drupal.org (to størrelsesordener mindre). Men Mac1.no har ganske god størrelse og ressursene våres er heller ikke sammenlignbare. Med tre-fire servere stående hos OSUOSL så hadde jeg heller ikke bekymret meg over et par joins. Selv om Drupal blir bedre til å skalere så har ikke vi penger til å kjøpe mer maskinvare, men vi får se hvordan det går. Drupal er uansett en god plattform til mye annet og vi har ikke angret et sekund på at vi har valgt den som utgangspunkt.

Snuppiscnapp

Dere har ikke vurdert å bruke Joomla da? Er jo ett godt alternativ til Drupal.

ak

Vi går gjennom alle de store (frie, PHP / Python) CMSene minst en gang i året, og bruker også Joomla på noen andre sider.

morphir

Hvis det finnes noe bedre enn drupal for å lage nettsamfunn, vil jeg gjerne vite navnet :)

LuiGi

Dette her har vært mange fin år:D
Har nesten vært her inne i alle årene også :D

xiglet

Personlig liker jeg den, men den kan ikke sammenlignes med de som er nevnt. Den er ikke så funksjonell out-of-the-box, men den er mer et rammeverk. Terskelen ligger på et sted midt mellom hardcore coding og ferdige systemer, riktig nok hvis man ikke klarer seg med de funksjonene den kommer ferdig satt opp med - og det gjør nesten ingen.

morphir

Jeg har prøvd ez, men fyttigrisen(heh). Hva er poenget med å være open source når du ikke har dokumentasjon, og en dedikert community rundt systemet? Sist jeg var innom ez, forstod de ikke hva open source var. Jeg snakket og med en som tilpasset ez for en side kalt dinside eller dinbaby..blah blah.. han kunne bekrefte herket. Jeg har lest gjennom deler av koden selv...akk. Aldri igjen.

ez..Fysj!

simen

Må få på plass RSS over forumet. Og ikke bare "10 nyeste", men "10 nyeste i Nettverk / Sikkerhet" f. eks. Altså over alle underfora.

Dette har jeg savnet lenge :)

Mac OS X, Mac OS, A/UX, GoboLinux, Kubuntu, Debian, pfSense, pkgsrc, Java, Perl, PHP, JavaScript, AppleScript, etc...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer